1 ekor ikan patin dll(ikan sungai) yang besar.
1/2 inci kunyit hidup
7 biji cili api merah
1 tangkai cili merah besar
3 sudu tempoyak
3 ulas bawang putih
garam, gula dan bahan perisa secukup rasa.
beberapa helai daun kunyit.
Cara2 memasak:
- Kelas ikan dengan limau nipis/garam untuk membuang hanyirnya.
- Mesin/tumbuk mengunakan lesung batu semua bahan tadi dan campurkan.
- Panaskan air ke dalam pengukus sehingga mendidih.
- Lumur ikan tadi dengan bahan2 tersebut.
- Bungkus ikan dengan daun kunyit tersebut 2 lapis.
- Masukkkan ke dalam pengukus dan kukus hingga masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
5 comments:
salam nores..terima kasih..bertandang ke rumah akak..
banyaknya resepi..bulan puasa ni berguna ni..
salam kak nores...mas tak pernah buat lagi pais ikan tempoyak ni...macam sedap jer...nak try buat la....
kalau ikan lain boleh tak
terbaru dari saya : tidak pandai berniaga
kak erna;
wasalam...insyaAllah, hehehe, nanti kabor lah yer hasilnya..jadi ke tidok..
mas;
wasalam..try mas..bila lagi..hehe..
a kl citizen;
boleh, asalkan ikan air tawar ya.. :)
Post a Comment