Wednesday, August 4, 2010

Gulai Tempoyak Ikan Patin





Bahan2:
  • Sekor ikan patin besor.
  • 1 setengah inci kunyit hidup.
  • Cili api merah-15 biji (kalau nak pedas bersiong)
  • Tempoyak 4 sudu besar.
  • Asam gelugor-2 keping.
  • Daun kesom secekak.
  • Garam secukup rasa.
  • Air mengatasi ikan seinci.
  • Timun muda.

Cara2 masak:
  1. Potong ikan mengikut citarasa dan kelaskan dengan limau nipis/air garam untuk menghilangkan hanyir.
  2. Tumbuk(guna lesung batu) kunyit hidup+cili api sehingga lumat bersama sedikit garam.
  3. Masukkan ikan ke dalam periuk, dan curahkan air sehingga seinci melepasi paras ikan.(haha)
  4. Seterusnya masukkan kunyit, cili api, daun kesom dan tempoyak ke dalam periuk itu.
  5. Masakkan di atas api sehingga menggelegak, kemudian masukkan asam gelugor.
  6. Amaran!: JANGAN GODE(kacau). Biarkan sehingga masak.
  7. Sedia dihidangkan untuk 5 orang.


Bagi yang kurang paham, boleh tanya Nores di ruang komen. terima kasih.

No comments: