Bahan2:
- Sekor ikan patin besor.
- 1 setengah inci kunyit hidup.
- Cili api merah-15 biji (kalau nak pedas bersiong)
- Tempoyak 4 sudu besar.
- Asam gelugor-2 keping.
- Daun kesom secekak.
- Garam secukup rasa.
- Air mengatasi ikan seinci.
- Timun muda.
Cara2 masak:
- Potong ikan mengikut citarasa dan kelaskan dengan limau nipis/air garam untuk menghilangkan hanyir.
- Tumbuk(guna lesung batu) kunyit hidup+cili api sehingga lumat bersama sedikit garam.
- Masukkan ikan ke dalam periuk, dan curahkan air sehingga seinci melepasi paras ikan.(haha)
- Seterusnya masukkan kunyit, cili api, daun kesom dan tempoyak ke dalam periuk itu.
- Masakkan di atas api sehingga menggelegak, kemudian masukkan asam gelugor.
- Amaran!: JANGAN GODE(kacau). Biarkan sehingga masak.
- Sedia dihidangkan untuk 5 orang.
Bagi yang kurang paham, boleh tanya Nores di ruang komen. terima kasih.
No comments:
Post a Comment