- Sekampit beras pulut cap gajah
- air sehingga boleh diuli
- gula kabong/melaka
- santan 2 biji kelapa
- garam dan gula secukup rasa
- 2 cubit tepung beras
Cara-cara nak masak:
- Masukkan air ke dalam tepung beras sehingga boleh dikepal dengan cantik.
- Potong gula kabung/melaka dadu.
- Gentel adunan tepung menjadi bulat dan masukkan gula kabong/melaka tadi ke dalam bulatan tersebut. (haha, paham ke aok?)
- Masukkan adunan yang bulat tadi ke dalam leko/pinggan kaca.
- Masukkan dalam pengukus, air kukus bior panas dulu ya.
- Sambil tu, peghoh santan untuk pekat sahaja, campur dengan garam dan gula secukup rasa serta 2 cubit tepung beras tadi.
- Curahkan santan tadi ke dalam leko/pinggan kaca tadi sehingga jangan menutupi permukaan atas adunan bulat tadi.
- Kukus selama 15 minit, dan sedia untuk dihidang. Adunan untuk 5++ pinggan kecil.
Gini lah paras santan dalam leko/ pinggan kaca tu ya.
1 comment:
wawawawa!
ibu..nak nak! hihi!
Post a Comment