100 gram taugeh
1 ikat pucuk paku yang bagus
150 gram kerang yang telah dibuang kulit
150 gram perut muda yang telah direbus lembut
1 biji kelapa parut, 1/2 dibuat santan pekat dan 1/2 dibuat kerisik
3 biji bawang merah kecil,dimayang nipis.
3/4 inci belacan yang dibakar.
garam dan bahan perisa secukup rasa.
7 biji lada hitam yang ditumbuk lumat.
Cara2 memasak:
- Patah2kan pucuk paku.
- Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih, celurkan pucuk paku, kemudian taugeh dan kerang, toskan.
- Potong memanjang dan agak nipis perut muda itu, kemudian celur sekali lagi dan ditoskan.
- Masukkan kesemua bahan2 tadi ke dalam bekas dan curah santan pekat.
- Campurkan kerisik,lada hitam dan belacan yang telah ditumbuk lumat.
- Akhir sekali masukkan garam dan bahan perisa secukup rasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment