Saturday, August 7, 2010

Kerabu pucuk paku

      Bahan2:
                 100 gram taugeh
                 1 ikat pucuk paku yang bagus
                 150 gram kerang yang telah dibuang kulit
                 150 gram perut muda yang telah direbus lembut
                 1 biji kelapa parut, 1/2 dibuat santan pekat dan 1/2 dibuat kerisik
                 3 biji bawang merah kecil,dimayang nipis.
                 3/4 inci belacan yang dibakar.
                 garam dan bahan perisa secukup rasa.
                 7 biji lada hitam yang ditumbuk lumat.
      Cara2 memasak:

  1. Patah2kan pucuk paku.
  2. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih, celurkan pucuk paku, kemudian taugeh dan kerang, toskan.
  3. Potong memanjang dan agak nipis perut muda itu, kemudian celur sekali lagi dan ditoskan.
  4. Masukkan kesemua bahan2 tadi ke dalam bekas dan curah santan pekat.
  5. Campurkan kerisik,lada hitam dan  belacan yang telah ditumbuk lumat.
  6. Akhir sekali masukkan garam dan bahan perisa secukup rasa. 
  7. Sedia untuk dihidangkan.

No comments: