Friday, August 6, 2010

Sardin pinang

    bahan2:
            
                1 tin besar besar sardin(cap A1)
                 6 biji cili api
                 1 inci kunyit hidup
                 1 biji cili besar merah
                  4 biji bawang kecil
                  1 biji bwang besar

                  3 ulas bawang putih
                  1/2 inci halia
                  1 sudu kerisik
                  2 helai daun kunyit
                  2 keping asam gelugur
                  garam secukup rasa

    Crara2 memasak:

  1. Buangkan sos sardin,toskan.
  2. Bawang putih dan bawang kecil merah dimayang halus.,bawang besar dipotong dadu.
  3. Mesin cili kecil, cili merah,kunyit dan halia.
  4. Panaskan minyak pijar bawang bila naik bau masukkan bahan yang telah dimesin itu.
  5. Bila dah garing masukkkan sardin,asam gelugur,kerisik dan garam secukup rasa.
  6. Masukkan sedikit air dan carik-carikkan daun kunyit, kemudian siap untuk dihidang.                                   

No comments: