1 tin besar besar sardin(cap A1)
6 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 biji cili besar merah
4 biji bawang kecil
1 biji bwang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu kerisik
2 helai daun kunyit
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Crara2 memasak:
- Buangkan sos sardin,toskan.
- Bawang putih dan bawang kecil merah dimayang halus.,bawang besar dipotong dadu.
- Mesin cili kecil, cili merah,kunyit dan halia.
- Panaskan minyak pijar bawang bila naik bau masukkan bahan yang telah dimesin itu.
- Bila dah garing masukkkan sardin,asam gelugur,kerisik dan garam secukup rasa.
- Masukkan sedikit air dan carik-carikkan daun kunyit, kemudian siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment